Dyrekiropraktikk

Kiropraktikk på dyr


Det er kun kiropraktorer og veterinærer som kan videreutdanne seg innen dyrekiropraktikk som krever god kunnskap innen anatomi, fysiologi, nevrologi, sykdomslære og biomekanikk. Kiropraktikk på dyr er basert på samme lære som kiropraktikk på mennesket. Teknikkene man bruker er imidlertidig modifisert og tilpasset til å passe dyrets anatomi. Kiropraktikk (chiropractic) betyr "done by hand". Enkelt fortalt er dyrekiropraktikk en skånsom behandlingsform hvorpå man med hendene undersøker om leddene i virvelsøylen og ekstremitetene beveger seg som de skal. Finner man nedsatt funksjon eller tegn på smerter og ømhet i enkelte områder må man danne seg et bilde av hva som foregår, og legge en behandlingsplan ut ifra dette.


En kiropraktor har en helhetlig tilnærming og undersøker hele dyret. Det er ikke alltid problemet sitter der smertene eller symptomene viser seg. Jeg samarbeider tett med flere veterinærer og vil henvise videre der det er nødvendig 

Hva er en "låsning"? 


Alle ledd i kroppen er utstyrt med leddreseptorer som sender signaler til hjernen om leddets stilling. Beveger ikke leddet seg som det skal (ofte kalt en låsning) vil dette påvirke signalene som sendes til hjernen og hjernen vil få dårligere informasjon om leddets stilling. Dette kan føre til en beskyttelsesreaksjon der det oppstår muskelspasmer rundt leddet ettersom hjernen ikke lenger har ordentlig kontroll på dets stilling, og heller stiver leddet av. Om et område/ledd ikke beveger seg som det skal vil dette føre til at andre områder må bevege seg mer. og vi kan få overbelastninger som fører til en ond sirkel.

En kiropraktor bruker noe som kalles en leddjustering for å behandle et ledd med nedsatt funksjon. Det er en rask, men mild impuls til leddet. Dette vil aktivisere leddreseptorene og føre til at bedre signaler om leddets stilling igjen sendes til hjernen. Dette vil føre til bedre bevegelsesmønstre og kunne hindre at videre kompensasjoner oppstår.

Vanlige symptomer


 • Halthet uten annen kjent årsak
 •  Hunden piper/klynker/viser tydelig ubehag når hopper opp eller ned av f.eks sofa. 
 • Problemer med å gå oppover eller nedover trapper/bakker
 • Vegrer seg for visse bevegelse
 • Avstandsskapende signaler hos hunden ved berøring av enkelte områder (Slikker seg om munnen, gjesper, trekker seg unna, halen mellom beina, trekker opp munnviken, knurrer, glefser etc)
 • Vil ikke bli løftet. 
 • Passgang/endret gangmønster
 • Snur seg gjentakende mot et område av kroppen
 •  Biter/slikker på poter/andre områder av kroppen (kan ha mange årsaker)
 • Nedsatt aktivitetsnivå/vil gå kortere turer enn normalt eller i roligere tempo
 • Ønsker ikke kontakt med andre hunder/plutselig usikkerhet i hundemøter
 • Dyret er assymetrisk muskelsatt
 • Adferdsendringer (kan også ha mange andre årsaker)MERK: Symptomene over kan også ha andre årsaker. Det er viktig å avdekke evt veterinærmedisinske årsaker til problemet om de skulle være tilstede. Jeg samarbeider med veterinær, og vil henvise til en veterinærundersøkelse der jeg ser det som nødvendig før evt videre kiropraktisk behandling

© Copyright. All Rights Reserved.

FØLG MEG VIDERE PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM VED Å FØLGE LINKER UNDER! 


KONTAKT

Frogner: Bygdøy alle 8B, Oslo

Torshov: Torshovgata 15, Oslo 

93875263

ÅPNINGSTIDER

Mandag: 15.00-20.30

Tirsdag: 08.00-20.30

Torsdag: 12.00-20.00

Fredag: 08.00-14.00

Hjemmebesøk: Ved avtale